Saamhorigheid in badmintonwereld is veel waard

Het afgelopen weekend zat ik in Tegelen waar het JM Olympia werd verspeeld. Een internationaal druk bezet toernooi en tot nog toe het enige JM toernooi waar vroegtijdig het maximum aantal deelnemers was bereikt. Kortom het beloofde weer een leuk weekend te worden met mooie partijen. Diana van den Berge (moeder van Carlo) had het initiatief genomen om voor het derde jaar een groepsaccommodatie te huren in Reuver, waar we vrijdagmiddag- en -avond verzamelden. Een aantal deelnemers hoefde pas zaterdagmiddag of pas zondagmorgen te spelen, maar toch kwamen ze veel eerder om de sfeer mee te krijgen. Bijzonder leuk was om te zien dat zelfs Indy de Goeij (herstellende van een kniebandoperatie) en Tobias Blaauw (herstellende van een zwaar verkeersongeluk) graag meewilden. De groep vanuit de badmintonschool zelf was dit keer niet zo groot met Liam Krikke, Kaylee van der Wiel, Karlijn van der Lee, Damian Schouten, Chloë Li en Rowan Simons. Dit groepje werd aangevuld met Carlo van den Berge, Scott Samuels, Demi Brehler, Susanne Zwinkels, Dennis Eversdijk en Rens Lagrouw.

Het verblijf in de accommodatie was zoals vanouds vertrouwd met stapelbedden en gewoon gezellig. Onderling werden er wat spelletjes gespeeld en gezellig gekletst. Aan nachtrust ontbrak het gelukkig niet al hadden de meesten best wel een paar uurtjes langer willen blijven liggen. Diana weer super bedankt voor het regelen van de accommodatie, het doen van de boodschappen, het klaarmaken van de maaltijden etc. Zonder jou had dit allemaal niet gekund. Hopelijk volgend jaar weer!

Zaterdagochtend bleek als snel wat het niveau zou worden dit weekend. De delegatie uit Duitsland was over alle onderdelen gezien van goed niveau, waarbij het niveau van de heren hoger lag dan bij de dames. Twee uit India afkomstige jeugdspelers staken in het enkelspel met kop en schouders boven de rest uit. Een genot om te zien dat je met relatief weinig kracht, veel geduld, goed en snel voetenwerk, een fantastische spreiding en een slagenvastheid waar je soms gek van wordt, heel ver kunt komen. De 14-jarige won dan ook met opvallend gemak de U17. Het kleinere 11-jarige broertje strandde in de U15, maar zal over een jaar ook niet meer te stoppen zijn. Dagelijks 3 uur trainen na school is voor hen normaal. Van deze spelertjes gaan we vast en zeker nog wat horen.

Rowan was als eerste aan de beurt om de gemengddubbel te spelen. Hij trof het niet met sterke Duitse tegenstanders aan de andere kant van het net. Het toeval wilde dat de Duitse heer ook zijn partner zou zijn in het herendubbel, dus dat bood weer perspectief. In de herendubbel werd verloren tegen de latere Duitse winnaars, waarbij de verschillen niet groot waren. In het enkelspel verloor Rowan van de later ook Duitse winnaar van het toernooi. Ook in de U15 speelde Damian. Hij had bij BCRS een armblessure opgelopen en had besloten om alleen in het enkelspel uit te komen. Uiteindelijk verloor hij in drie sets van een Duitse opponent. Zijn armblessure hinderde Damian verder niet, maar echt voluit spelen zat er nog niet in. Damian werd slordiger naarmate de wedstrijd vorderde terwijl zijn opponent steeds behoudender ging spelen en meer vastheid liet zien. Ook Karlijn moest het in drie sets afleggen tegen een Duitse speelster. Op zich zeker geen slechte wedstrijd. De Duitse speelde veel op kracht met heel veel aanvallende clears en dat was op een gegeven moment toch iets teveel voor Karlijn. Samen met Chloë bereikte ze wel heel knap de finale in het damesdubbel waar uiteindelijk nipt in drie sets werd verloren.

In de U13 bereikte Chloë eenvoudig de finale in het enkelspel die ze redelijk eenvoudig won. Ook in de gemengddubbel pakte ze de eerste plaats. Dat de vele wedstrijden ook bij haar in de benen gingen zitten bleek na de finales toen ze met de nodige spierpijn bij de masseur aanklopte. Rens bereikte ook redelijk eenvoudig en met goed spel de finale. Bij een voorsprong van 20-18 in de derde set kreeg hij 2 keer een uitgelezen scoringskans, maar het ging toch mis. Soms ben je eigenlijk beter maar win je niet. De volgende keer de ralleys blijven spelen tot op het laatst en eigenlijk niet direct willen scoren, hoe lastig dat ook is. Maar grote complimenten voor Rens voor zowel zijn spel als zijn groeiende beheersing. In het herendubbel werd Rens ook 2e.

In de U17 ging zoals eerder gezegd een Indiase jeugdspeler met een hele lange naam er met de eer vandoor. Carlo hoopte eigenlijk, tegen beter weten in door de weinige training, op zijn laatste (voorlopig) officiële toernooi de finale in het enkelspel te bereiken, maar had in de halve finale geen enkele kans tegen Dion, van wie hij vorig jaar nog wist te winnen. In de gemengddubbel met Demi was hij ook al snel onverwacht onderuit gegaan. In het herendubbel pakte Carlo samen met Scott, die in het enkelspel de jeugdspeler uit India al had mogen ervaren, wel de eerste prijs. Daarmee kon Carlo toch zijn badmintoncarrière met een mooie prijs afsluiten. Demi pakte na haar verlies in het gemengddubbel haar revanche door zowel het enkelspel als de damesdubbel samen met Susanne te winnen. Zeker in het enkelspel was Demi zeer overtuigend en kreeg eigenlijk niemand een kans. Susanne deed goede zaken in de gemengddubbel samen met Dennis. Zij wisten verrassend de titel op hun naam te schrijven. In het enkelspel kwam Susanne niet verder en ook Dennis moest diep buigen voor onze Indiase jeugdspeler. Liam en Kaylee wisten zich niet in de prijzen te spelen alhoewel hun gemengddubbel zeker niet slecht liep. Op de zondagochtend leek de energie op te zijn en konden ze helaas geen vuist meer maken.

Voor Carlo was het zijn laatste toernooi en officiële wedstrijd. Hij geeft vooralsnog voorrang aan zijn studie en zijn grote passie de scheepvaart. Carlo, het was een eer om jou te mogen trainen en coachen. In 2016 werd je 2e van Nederland en dat was een absoluut persoonlijk hoogtepunt. Dank voor je geweldige energie, de mooie verhalen en je vermogen om met iedereen positief om te gaan. Hopelijk zien we je nog een keer terug in de sporthal.

Komend wekend gaan een aantal spelers meedoen bij het seniorentoernooi van Conquesto. Iedereen weer veel succes toegewenst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.