Het badmintonjaar 2017 weer geopend

RJC TFS was weer het eerste toernooi in 2017 waaraan een groot deel van de Badmintonschool Barendrecht aan heeft deelgenomen. Het was die zaterdagochtend spiegelglad op de weg, maar ondanks dat waren er weinig afmeldingen op dit volle toernooi met veel gezelligheid op de tribunes. Wel jammer dat op zaterdagavond het allemaal iets uitliep. De meeste deelnemers vanuit de BS namen deel aan de U19 omdat zij immers seniorencompetitie spelen en daardoor alleen deze sterk bezette categorie moeten deelnemen. Consequentie is dan natuurlijk wel dat er minder prijzen behaald worden, maar er wel veel te zien is aan ontwikkeling.

Veel spelers en speelsters had ik een aantal weken niet meer gezien. Het leek wel of ze allemaal gegroeid waren. Ook in het spel viel het zeker niet tegen. Helaas kon ik persoonlijk op zondag niet aanwezig zijn en Stefan moest onverwacht optreden in de Eredivisie, en die ervaring kon hij natuurlijk niet laten schieten. Maar de zaterdag hebben we iedereen volop kunnen zien, dus wat dat betreft waren we er op de drukste dag.

Laten we maar gelijk beginnen met degene die in de prijzen zijn gevallen. In de U17 behaalde Stefany Poon de tweede plaats in het enkelspel. Zij verloor helaas in de finale in drie sets. Zara Gouw had van de latere winnares in de halve finale verloren.  In het gemengddubbel U19, nota bene haar minst favoriete onderdeel, behaalde Karlijn van der Lee de eerste plaats. In het damesdubbel pakte Karlijn ook de eerste plaats door in de finale te winnen van Kaylee van der Wiel,  die daarmee de 2e prijs mocht ophalen. Megan Molier behaalde de 2e plaats in het damesdubbel in de U15. Allemaal dames die de prijzenkast konden vullen. Van harte gefeliciteerd!

Halve finales waren er voor zoals eerder vermeld Zara, Karlijn in het damesenkel, Rowan Simons in de herendubbel, Kaylee in het gemengddubbel en Chloë Li in het damesdubbel.

Wat gebeurde er nog meer.  Individueel werden er zeker soms mooie wedstrijden gespeeld, maar ging de winst toch naar de tegenstander. Nadenken tijdens een wedstrijd blijft toch lastig voor de  meeste spelers en speelsters. Wat moet ik doen om mijn tegenstander te verslaan? Waar moet ik de shuttle naartoe spelen zodat ik kan aanvallen? Wat moet ik doen als de tegenstanders hard kunnen smashen? Op het oog allemaal simpele vragen, maar als je er in een wedstrijd naar vraagt is vaak het antwoord dat men het niet weet. Je tegenstander is links? Oh ja, niet gezien is vaak het antwoord.

Als coach is er dus nog heel veel winst te halen door spelers meer bewust te maken en meer in tactiek te leren denken. Dus minder denken aan de eigen fouten en meer denken aan wat je in de volgende servicereturn moet gaan doen. Maar om tactiek te kunnen uitvoeren moet je natuurlijk wel eerst over de vaardigheden kunnen beschikken om de juiste slagen te kunnen spelen op de juiste momenten.  Een aanwijzing over aanvallende clears spelen helpt niet als jouw speler dat technisch gezien niet kan uitvoeren. En dan kom je op een belangrijk spanningsveld uit. Als coach is het handig als je de vaardigheden en (on)mogelijkheden van je speler kent. Tel daarbij op dat je als coach ook snel in kaart moet brengen wat de minder sterke kanten van de tegenstander is en dan kom je uit op een meer complexe toestand. Soms coach je meer op tactiek en soms alleen maar op technische vaardigheden, afhankelijk van de wedstrijd en wat op dat moment voor die speler of speelster meer van belang is.

2017 beloofd weer een boeiend jaar te worden met vele uitdagingen voor de coaches maar vooral voor de spelers en speelsters, want zij moeten het gaan doen dit jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *